Voor de dakbedekking van een hellend dak op een huis heeft u verschillende opties. Een rieten dak is een van de keuzes die u kunt maken om het dak van uw woning waterdicht te maken. Het is een dakbedekkingsmateriaal die tot de verbeelding spreekt want een rieten dak geeft een huis een karakteristieke uitstraling. Riet wordt al vele honderden jaren gebruikt om daken van woningen te bedekken. Met een rieten dak krijgt u uw woning dan ook een klassiek uiterlijk. Dit is voor veel mensen de voornaamste reden om voor deze soort dakbedekking te kiezen. Toch kunt u de keuze niet alleen op basis van het uiterlijk maken. Een rieten dak heeft voor- en nadelen. In dit blogbericht somt de dakdekker op wat deze zijn.

Voordelen

Laten we beginnen met de voordelen van een rieten dak. We hebben het al gehad over de karakteristieke uitstraling van de dakbedekking. Daarbij is een ander voordeel dat riet een duurzaam en natuurlijk materiaal is. Wanneer u dus geeft om de natuur en het milieu dan kan dit een extra reden zijn om voor een rieten dak te kiezen. Tot de voordelen kunnen we ook rekenen dat een rieten dakbedekking zorgt voor een goede isolatie. Op het dak komt 25 tot 30 centimeter aan materiaal te liggen. Dit zorgt ervoor dat in de winter de warmte goed vastgehouden wordt in het huis. In de zomer zal de dikke bedekking op het dak er ook voor zorgen dat de woning lekker koel blijft. Het gevolg hiervan is dat u een energiebesparing kunt realiseren.

Nadelen

Natuurlijk heeft een rieten dak ook nadelen vergeleken met andere soorten dakbedekking. Zo is bijvoorbeeld de levensduur van het materiaal beperkt als u dit bijvoorbeeld vergelijkt met dakpannen of een metalen dakbedekking. Een rieten dak heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 40 jaar. Ook een nadeel is echter dat regelmatig onderhoud nodig is om de maximale levensduur te bereiken. Een dakdekker zal om de zoveel jaar langs moeten komen om ervoor te zorgen dat de toplaag van het rieten dak in een goede staat blijft verkeren. Moet de dakbedekking eenmaal vervangen worden dan moet u ook rekening houden met hogere kosten. Een rieten dak vervangen is een stuk duurder dan bij andere dakbedekkingssoorten. Tevens is het nadelig dat u met hogere verzekeringskosten te maken krijgt. Riet is een brandbaar materiaal en daarom kan een sprinklersysteem noodzakelijk zijn om de kosten voor een brandverzekering laag te houden.

Call Now Button