Bitumen dakbedekking is populair in Nederland. Met name op platte daken wordt het zeer veel toegepast, maar ook op hellende daken kan bitumen dakbedekking worden geplaatst. Voor de daken van veranda’s, schuren, aanbouwen of dakkapellen is bitumen dakbedekking vaak bijzonder geschikt. Bitumen dakbedekking kent vele voordelen. Het is gemakkelijk te bewerken en het is ijzersterk. Daarnaast heeft het een eigenschap die belangrijk is voor een materiaal wat gebruikt wordt voor het bedekken van daken, het is waterdicht. Verder is het vrij gemakkelijk voor een dakdekker om bitumen dakbedekking, ook wel dakleer of bitumineuze genoemd, te plaatsen. Het kan geplaatst worden op nieuwe en bestaande daken en is dus in veel gevallen toepasbaar. We onderscheiden grofweg twee soorten bitumen dakbedekking: SBS bitumen en APP bitumen.

SBS bitumen

De afkorting SBS staat voor styreen butadieen styreen. De belangrijkste eigenschap van SBS bitumen is dat het erg rekbaar is in vergelijking met APP bitumen. SBS bitumen is door de elasticiteit ervan zeer geschikt voor het bedekken van dakconstructies die veel werken. Het rekt mee met de constructie en breekt niet snel, waardoor er niet snel lekkages ontstaan. Een nadeel van SBS bitumen is dat het niet goed bestand is tegen uv-straling. Door veel uv-straling wordt SBS bitumen poreus. Om SBS bitumen te beschermen tegen straling kan het bedekt worden met grind.

APP bitumen

De afkorting APP staat voor a-tactisch polypropyleen. APP bitumen is veel beter bestand tegen uv-straling dan SBS bitumen. Om die reden wordt er, wanneer de bitumen dakbedekking wordt gebruikt als toplaag, gekozen voor APP bitumen. APP bitumen is minder elastisch dan SBS bitumen.

Call Now Button