Een groen dak heeft tal  van voordelen waar we vaak niet eens direct bij stil staan. Om die reden zullen we in dit artikel kort en bondig enkele voordelen van groene dakbedekking aanstippen en hier kort op ingaan.

Een groen dak neemt regenwater op

Groene daken absorberen regenwater. Dit komt vooral doordat de planten, de drainage en het substraat voor een waterbuffer zorgen. Dit neemt snel veel water op en laat het langzaam weer los zodat de planten het kunnen gebruiken om te groeien. Het overtollige water zal door de drainage afgevoerd worden. Het voordeel hiervan is dat het grondwaterpeil beter stabiel gehouden kan worden. Een ander voordeel is dat het riool minder water tegelijk te verwerken heeft, zodat de piekbelasting minder hoog is. De kans op overstromingen van het riool tijdens hevige regenval neemt hierdoor fors af.

Een groen dak verlaagt de omgevingstemperatuur

Een groen dak staat, zeker in de zomer, vol met beplanting. Deze planten nemen allemaal zonlicht op. Dit licht wordt voor circa 30% gereflecteerd en voor de rest opgenomen. Hierdoor komt er minder warmte in het dak zelf terecht, wat zeker in de zomer een gunstig, verkoelend effect heeft. Er wordt namelijk een aangenamer binnenklimaat verzorgd. In de zomer houdt dit in dat een eventuele airco eveneens minder hoeft te doen om de ruimte op een behaaglijke temperatuur te krijgen. Hiermee realiseert u dus eenvoudig een energiebesparing.

Een bijkomstig voordeel, is dat in het geval u zonnepanelen op het dak hebt, het rendement van die panelen wordt verhoogd door een groen dak. Het groene dak neemt immers meer warmte op waardoor de panelen koeler blijven. Zonnepanelen werken beter bij een lagere temperatuur dan bij een hoge temperatuur, waardoor het rendement van de panelen eenvoudigweg wordt verhoogd zonder dat aanvullende maatregelen of aanpassingen benodigd zijn.

Call Now Button