Wanneer je af wilt stappen van de standaard dakconstructies dan vraag je jezelf vast af wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. De meeste huizen zijn voorzien van een dakconstructie die in vaktermen ook wel een zadeldak wordt genoemd. In de volksmond spreekt men vaker van een schuin dak. Het is de meest traditionele dakconstructie en een eigenschap die Nederlandse huizen kenmerkt. Een dak in de vorm van een omgekeerde V bedekt met dakpannen. Voor mensen buiten Nederland een bijzondere dakconstructie, maar binnen ons land zorg je hiermee niet voor originaliteit.

Opvallen met dakconstructie

Waarom zou je willen kiezen voor een originele dakconstructie? Het is immers veel goedkoper om een dak op je huis te bouwen zoals iedereen deze heeft. Dit is echter ook precies de reden waarom mensen hier graag van af willen wijken. Met een zadeldak zal je huis echt niet opvallen in de buurt. Veel mensen willen echter graag origineel en uniek zijn. Een andere kleur deur zal niet een groot effect hebben om jezelf te onderscheiden. Als je echter een originele dakconstructie op je huis hebt dan val je zeker op.

Vormen en materialen

De vraag blijft dan, wat is er allemaal mogelijk op het gebied van dakconstructies? Je kunt onder andere variëren in de vormen en materialen die voor de constructie van het dak gebruikt worden. In plaats van een schuin dak met twee recht aflopende stukken aan weerszijden, kan je kiezen voor een rond dak. Denk aan een koepel waarbij ronde vormen ervoor zorgen dat neerslag zonder problemen van het dak wordt afgevoerd. Waar je ook veel variatie mee kunt aanbrengen is je keuze voor materialen. Zo is het bijvoorbeeld een origineel idee om bovenop je dakbedekking een laag groene planten aan te brengen. We hebben het dan over een groen dak. Een trend die al enkele jaren in opkomst is.

Beperkt door mogelijkheden en geld

Bij het bepalen van een dakconstructie kan je eigenlijk je fantasie de vrije loop laten gaan. De enige beperkingen waar je mee te maken krijgt is of iets fysiek mogelijk is. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden als je moet zorgen voor genoeg kracht om het gewicht van het dak te dragen en bestand te zijn tegen de harde windstoten waarmee we in Nederland te maken krijgen. Tevens zal geld natuurlijk een factor zijn. Een dak van goud klinkt heel aantrekkelijk, maar als je hiervoor het geld moet neertellen dan is het voor de meeste mensen niet haalbaar.

Call Now Button