Het dak is een onderdeel van het huis dat, vooral bij aanblik van buitenaf, meteen in het oog springt. Het dak is zo kenmerkend dat het type een groot deel van het uiterlijk van een gebouw bepaald. Zo staat Nederland bijvoorbeeld bekend om de huizen met puntdaken. In ons land hebben namelijk vrijwel alle woningen een schuin dak. Dit heeft niet alleen effect op het uiterlijk van het huis, maar heeft ook gunstige eigenschappen om de weersomstandigheden te trotseren. Regen loopt namelijk op een natuurlijke manier van een schuin aflopend dak af. Hierdoor kunt u dakpannen als dakbedekking gebruiken die een lange levensduur hebben. Wanneer u een huis helemaal zelf ontwerpt kan u ook zelf bepalen welk type dak het beste bij uw woning past. Is dit bijvoorbeeld een plat of hellend dak? Ook moet u bepalen welke soort dakbedekking u hierbij gaat gebruiken.

Waarom een plat of hellend dak?

Alle verschillende type daken kunnen we eigenlijk allemaal onderverdelen in platte en hellende daken. De hellende hoek waarmee een dak afloopt kan nog wel verschillend zijn, maar de dakbedekkingen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn hetzelfde. Een hellend dak heeft, zoals u al hebt kunnen lezen, voordelen dat het regenwater hier zo vanaf loopt. Op een plat dak blijft meestal water langere tijd stilstaan, maar hier heeft u dan weer het voordeel dat meer ruimte op de bovenverdieping overblijft.

Dakbedekking die bij woning past

Dakbedekking voor elk type dak moet natuurlijk ten eerste vooral het dak waterdicht maken. Daarnaast moet het ook de warmte in huis houden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan dan kunt u ook kijken welk materiaal qua uiterlijk het beste bij uw woning past. Metaalplaten zorgen bijvoorbeeld voor een moderne look en een rieten dak of leien dakpannen juist voor een meer klassiek uiterlijk van het dak en daarmee ook het hele huis.

Call Now Button